Om Byggåret.

Vi på Peab vill ha ett jämställt samhälle där fler tjejer är med och bygger. Därför har vi startat Byggåret, ett ettårigt lärlingsprogram för tjejer som vill testa att jobba hos oss.

För att gå Byggåret behöver du inte kunna något om byggande i förväg. Yrket lär du dig hos oss. Och självklart får du en bra lön från dag ett.

Byggåret finns på många platser i Sverige, från norr till söder. Du ansöker till den ort som passar dig bäst. Listan med orter för 2024/25 hittar du här. På många av orterna kan du välja mellan att jobba med bygg eller anläggning. Vad som är skillnaden kan du läsa om längre ner på sidan.

Vad är Byggåret?

Vad händer under året?

Alla som antagits till Byggåret samlas i Stockholm för en introduktion. Under tre dagar får du bekanta dig med Peab, möta olika roller på bygget och testa yrket. Framför allt passar vi på att lära känna varandra.

Efter introduktionen startar lärlingstiden på den ort där du blivit antagen. Det betyder att du varje dag är ute på ett bygge och lär dig arbetet i praktiken. Det är ett heltidsjobb, alltså 40 timmar i veckan.

En dag i veckan jobbar du med din teoretiska utbildning genom både självstudier och ett lärarlett lektionstillfälle på Teams. På dessa lektioner är alla Byggårslärlingar med på distans. Under året samlas även alla lärlingar vid ett antal tillfällen i Stockholm för att byta erfarenheter och träna på moment tillsammans.

Under hela året har du en handledare som du jobbar tillsammans med. Dessutom kommer du ha en mentor som vägleder dig och kan svara på frågor. Din mentor är en kvinna som har jobbat lite längre hos oss på Peab.

Vår målsättning är att det ska finnas minst två lärlingar på varje ort. Om det inte finns någon annan lärling på din ort ser vi till att du hamnar på en arbetsplats där det jobbar andra kvinnor.

Genom Byggåret får du en grundutbildning inom exempelvis träarbete, betongarbete eller anläggningsarbete.

Vad händer efter året?

Vad händer efter året?

Vi håller tummarna för att du kommer gilla jobbet och trivas hos oss. Då kan du efter Byggåret fortsätta som lärling och med tiden bli en färdig yrkesarbetare. Du kan exempelvis bli träarbetare, betongarbetare eller anläggningsarbetare.

Säkerligen kommer du få med dig massor av bra erfarenheter från Byggåret, även om du går vidare med något annat i livet. Vem vet, kanske får du också vänner för livet?

En dag på bygget.

Varje dag på våra arbetsplatser ser olika ut beroende på var i projektets gång vi befinner oss. Här är ett exempel på hur en dag kan se ut för en lärling på Byggåret.

06:40 Arbetslaget samlas, tar en kopp kaffe tillsammans och går igenom dagens arbetsmoment

06:45 Start på arbetsdagen: praktiskt arbete på arbetsplatsen

09:00 Paus för mat eller fika

09:30 Praktiskt arbete på arbetsplatsen

11:00 Paus

11:15 Praktiskt arbete på arbetsplatsen

13:30 Paus för mat eller fika

14:00 Lektion på Teams med Byggårsläraren Emelie

16:00 Arbetsdagen avslutas

En dag på bygget

Micke Broström är handledare till lärlingar på Byggåret.

Se och hör honom berätta hur det
är att vara lärling på ett bygge.

Micke Broström

Välj mellan Bygg och Anläggning.

På många av orterna där Byggåret finns kan du välja om du vill jobba med bygg eller anläggning. Du gör ditt val i din ansökan. Men vad är då skillnaden?

Bygg.

Ifall du jobbar inom bygg är du med och bygger och renoverar alla typer av hus. Exempelvis bostäder, badhus och förskolor. Vi erbjuder också byggservicetjänster till privatpersoner.

Anläggning.

Om du jobbar inom anläggning är du med och bygger vägar, järnvägar och broar. I anläggning ingår också drift och underhåll, bland annat snöröjning, blomplantering och landskapsdesign.

Vem gör vad på bygget?

Vem gör vad på bygget?

Bygg- och anläggningsprojekt är lagarbeten. Många människor är viktiga för att ett projekt ska lyckas. Genom Byggåret kan du exempelvis bli träarbetare, betongarbetare eller grundläggningsarbetare. Arbetsledare och platschef kan du bli efter att du arbetat några år som hantverkare och sedan vidareutbildat dig.

  • Som träarbetare är du med i projekten hela vägen, från byggandet av formar inför att grunden ska gjutas till inredningsarbeten när huset nästan är klart.